Rata-autoilu

Rata-autoilu

Rata-autoilulla on Suomessa pitkät perinteet ja se on ollut tärkeässä asemassa etenkin formulakuskien uran luomisessa. Lajia voi harrastaa niin SM kuin kansallisellakin tasolla, toisinaan ajetaan myös NEZ-tason kilpailuja näiden yhteydessä. Suomessa on tällä hetkellä viisi rataa (Ahvenisto, Alastaro, Botniaring, Kemora ja Motopark), joiden lisäksi ajetaan vuosittain Seinäjoen katuradalla.
 
SM-sarja on kokenut monia muutoksia vuosien varrella. Suurimman suosionsa on edelleen säilyttänyt Legends, jossa ajetaan Trophy-mestaruudesta vuosittain yli 30 kuljettajan voimin. ”Pikkuformuloista” mukana on edelleen Formula Ford ja koppiautoja on mukana muutaman luokan verran. Viime vuosina etenkin V1600 on noussut nuorten kuljettajalupausten suosioon siirryttäessä kartingista isojen autojen pariin. Porschet ovat ajaneet 2015 vuodesta lähtien omana sarjanaan.
 
Historic Race Finlandin organisoima HRF-ratasarja on säilyttänyt suosionsa vuosien varrella ja uusia kuljettajia tulee mukaan tasaiseen tahtiin. Tätä kautta harrastukseen voi päästä yllättävän matalin kustannuksin mukaan. Kalustoa ja luokkia on siinä määrin, että jokaiselle on jotakin. Mukana on muun muassa Historic Formulat, Formula 4, Locost, Roadsport, Subaru Sport, SS1300 ja Mini1000. Näistä etenkin Mini1000 on kasvattanut huimasti suosiotaan viime vuosina ja viivalla on ollut parhaimmillaan kolmisenkymmentä autoa.
 
Jos rata-autoilua kiinnostaa harrastaa kaveriporukalla tai kimppa-autolla, niin siihenkin löytyy omat vaihtoehtonsa. Kestävyyskilpailut eli Endurance –sarjat tarjoavat tähän oivan mahdollisuuden. Näissä kilpailut ovat yleensä kuuden tunnin mittaisia, mutta myös 24h kilpailuja ajetaan. Toisinaan kuljettajan paikkoja on tarjolla vuokralle, eli tätä kautta voi päästä kokeilemaan rata-autoilua helposti ilman omaa autoa.
 
Harrastuksen aloittamiseen tarvitaan:
  • Jäsenyys seuraan ja kilpailulisenssi
  • Rataleima (kirjallinen koe ja ajo-osuus, jonka voi suorittaa myös tavallisella henkilöautolla) tai Endurancea varten riittää erillinen Endurance –tutkinto

http://www.autourheilu.fi/kalenterit/tutkintokalenteri/

Tervetuloa Joensuun Urheiluautoilijoihin harrastamaan rata-autoilua!

 

Soita
Sijainti