Joensuun Raviradalla erikoisempia hevosvoimia ensi sunnuntaina - Mikä ihmeen Crosskart?

Joensuussa vietetään SM-viikkoa 31.1.-2.2. Yhtenä monista lajeista on sunnuntaina ajettava LähiTapiola FinRX Winter SM-sarjan avausosakilpailu Joensuun Raviradalla. Kyseessä on todella yleisöystävällinen laji, sillä näet kaikki kilpailutapahtumat yhdeltä seisomalta ilman pääsymaksua ja pääset tutustumaan varikolla tiimien toimintaan.

FinRX on sarja, jossa ajetaan talvisin Sprint tyyppisiä kilpailuja lumella ja jäällä. Kesällä puolestaan kisataan rallicross tyyppisillä radoilla yhteislähtönä.

Tämän kauden talvisarja sisältää kolme osakilpailua, joista Joensuun osakilpailu on ensimmäinen. Laji on ollut viime vuosina kovassa kasvussa. Crosskarteilla ajetaan SM-tittelistä neljässä eri luokassa; 85cc-, 125cc-, XTREM Junior sekä tehokkaimmilla XTREM-luokan autoilla. Mini-luokka on harrastelija tason luokka, jossa nähdään nuoria kuljettajia.

Kunkin luokan SM-arvo on riippuvainen vielä osallistujien määrästä, sillä säännöt määräävät, että luokassa pitää olla vähintään 10 kuljettajaa, jotta luokka saa SM-arvon. Talvisarjassa jokaisesta kolmesta lähdöstä annetaan aikojen perusteella pisteet ja yhteenlasketut pisteet ratkaisevat osakilpailun sijoitukset.

KILPAILULUOKAT TUTUIKSI

Luokkia sarjassa on paljon, joka takaa hupia ja kovaa kilpailua miltei kaikenikäisille. Jo kuusi vuotiaat tytöt ja pojat pääsevät mukaan pienitehoisilla autoilla, kun taas yli 16-vuotiaat saavat päästellä menemään jo kovatehoisemmilla autoilla, joista löytyy 750 kuutioiset moottorit. Kilpurit ovat putkirunkoisia autoja, joissa on lasikuitukori.

Mini luokassa kuljettajat ovat 6-11 vuotiaita. Tästä luokasta on hyvä lähteä opettelemaan ajamista jo heti nuorena, jos mielessä on suunnata ralli- tai rata-autoilu touhuihin. Tämän luokan autojen moottoreissa tehoa on noin 12hv ja niiden maksiminopeudeksi on rajoitettu 60km/h. Mini luokassa ajetaan näytösluontoisesti ja kaikki kuljettajat ovat voittajia.

85cc-luokassa saa ajaa 9-13 vuotiaat kuljettajat. Hevosvoimia näissä kilpureissa on jo 25hv, jonka tuottaa 85 kuutioinen 1-sylinterin, vaihteellinen 2-tahtimoottori. Maksinopeus on rajoitettu 80km/h.

125cc-luokassa teini-ikäiset 12-16 vuotiaat kuljettajat taistelevat jo kovasti sijoituksista. 125 kuutioinen moottori tuottaa tehoa 40hv, joten näillä pääsee mukavasti tuntemaan kasvavan vauhdin. Luokka on todella tiukka, joten kaluston on oltava kunnossa ja kuljettajilta vaaditaan jo hyvää auton käsittely taitoa.

XTREM Junior luokan autot vastaavat jo miltei Suomen kovimman luokan autoja, mutta näiden moottorit ovat vielä 600 kuutioisia ja kierrosluku on rajoitettu 9000rpm/min. Tässä luokassa saa ajaa 12-16 vuotiaat kuljettajat. Kun ikäraja ylittyy, näistä autoista on helppo muokata auto vielä isompaan eli niin sanottuun kuninkuusluokkaan.

XTREM luokan autot ovat sitten niitä kuninkuusluokan super tykkejä Suomessa. Autojen tehopainosuhteen ollessa 150hv/300kg päästään nollasta sataan noin kolmessa sekunnissa. Sitten kun on vauhtiin päästy, niin huippunopeudet voivat kasvaa jopa 200 kilometriin tunnissa, mikä tuntunee jo melko hurjalta noin kevyen auton kabiinissa. Autojen hyvästä suorituskyvystä vastaa lisäksi kuusi vaihteinen suorakytkentälaatikko, tehokkaat levyjarrut ja alustan toiminta, joka on hiottu tarkasti kuntoon. Tämän luokan kuljettajilta vaaditaan vähintään 16-vuoden ikää.

Tällaista vauhdin hurmaa ja kovaa moottorin pärinää on siis luvassa Joensuun Raviradalla sunnuntaina 2.2.2020 kello 10 alkaen. Mukana on paljon paikallisia kuljettajia, joita haastamaan lähtee muun muassa rallicrossradoilta tuttu Niclas Grönholm. Nähtävää riittää koko perheelle, joten pienimmätkin perheenjäsenet ovat hyvin tervetulleita tapahtumaan.

Teksti: Crosskart Winter SM Joensuu tiedotus / Timo Louhelainen

Crosskartit ovat pieniä ja ketteriä kilpureita, joiden meno on näyttävää katsojille. Kuva: Timo Louhelainen
Soita
Sijainti